UA
   AMPLIACIÓ DE LES OPERACIONS DE SEPARACIÓ    Any acadèmic       Versió PDF.  Versió PDF per a convalidació.
Codi7350Descripció
Crdts. Teor.3OPERACIONS DE SEPARACIÓ MENYS FREQÜENTS. SEPARACIÓ DE MESCLES MULTICOMPONENTS.
Crdts. Pract.1,5
A efectes d'intercanvis en programes de mobilitat, la càrrega d'aquesta assignatura equival a 5,62 ECTS.


Departamentos y Áreas
DepartamentsÀreaCrdts. Teor.Crdts. Pract.Dpto. Respon.Respon. Acta
ENGINYERIA QUÍMICAENGINYERIA QUÍMICA31,5


Estudis en què s'imparteix
Enginyeria Química - pla 1999


Prerequisitos
FONAMENTS D'OPERACIONS DE SEPARACIÓ
OPERACIONS DE SEPARACIÓ


Incompatibilitats de matricula per continguts equivalents
Sense Dades


Matriculats (2016-17)
Grup (*)Nombre
1 4
TOTAL 4
(*) 1: GRUPO 1 - CAS


Oferida com a lliure elecció (2016-17)
Sense departament
Consulta Gràfica d'Horari
A efectes d'intercanvis en programes de mobilitat, la càrrega d'aquesta assignatura equival aFeu clic ací


Horari (2016-17)
Sense horari


Grups de matricula (2016-17)
Grup (*)QuadrimestreTornIdiomaDistribució (lletra nif)
1 2do. M CAS des de - fins a -
(*) 1: GRUPO 1 - CAS


Objectius de l'assignatura / competències (2016-17)



Estudi detallat dels mètodes aproximats més utilitzats en l´etapa de consideracions prèvies del disseny i en la simulació de sistemes de separació de mescles multicomponents amb múltiples etapes.

Estudi detallat dels principals sistemes de càlcul per al disseny rigorós d´operacions de separació de mescles multicomponents basades en el concepte d´etapa d´equilibri i descripció dels algorismes utilitzats en els programes d´ordinador comercials.

Optimització del disseny de l´equip utilitzat en la separació de mescles multicomponents mitjançant l´aplicació de mètodes gràfics als resultats de la simulació rigorosa de l´operació.

Estudi de la problemàtica del disseny d´operacions de destil·lació assistida i de la metodologia a aplicar per a la resolució d´aquest tipus de problemes.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Estudio detallado de los métodos aproximados más utilizados en la etapa de consideraciones previas del diseño y en la simulación de sistemas de separación de mezclas multicomponentes con múltiples etapas.

Estudio detallado de los principales sistemas de cálculo para el diseño riguroso de operaciones de separación de mezclas multicomponentes basadas en el concepto de etapa de equilibrio y descripción de los algoritmos utilizados en los programas de ordenador comerciales.

Optimización del diseño del equipo utilizado en la separación de mezclas multicomponentes mediante la aplicación de métodos gráficos a los resultados de la simulación rigurosa de la operación.

Estudio de la problemática del diseño de operaciones de destilación asistida y de la metodología a aplicar para la resolución de este tipo de problemas.



Continguts teòrics i pràctics (2016-17)




L´assignatura consta de classes teòriques i pràctiques, al llarg de les quals es desenvoluparà el següent programa:

Tema 1. MÈTODES APROXIMATS PER A LA SIMULACIÓ I EL DISSENY D'OPERACIONS DE SEPARACIÓ DE MESCLES MULTICOMPONENTS

Introducció i problema. Revisió de conceptes bàsics: termodinàmica de l´equilibri entre fases. Composició de l´aliment: anàlisi del diagrama TER Balanç preliminar de matèria: selecció dels components clau. Pressió d´operació de la columna i tipus de condensador. Mètodes aproximats per al càlcul de columnes de rectificació de mescles multicomponents: mètode de Fenske-Underwood-Gilliland. Mètodes gràfics. Anàlisis de columnes existents. Altres mètodes aproximats: mètodes de grup.

Tema 2. MÈTODES RIGOROSOS PER AL CÀLCUL D´OPERACIONS DE SEPARACIÓ DE MESCLES MULTICOMPONENTS

Introducció. Mètode de Thiele-Geddes. Mètode de Lewis-Matheson. Algorisme de la matriu tridiagonal. Mètode del punt de bombolla per a destil·lació. Mètode de la suma de fluxos. Mètodes Newton 2N. Mètodes de Newton globals o de correcció simultània. Mètodes inside-out. Mètode de relaxació. Mètodes homotòpics. Com i quan s'ha d'utilizar cada mètode.

Tema 3. ÚLTIMES TENDÈNCIES EN EL CÀLCUL DE COLUMNES DE RECTIFICACIÓ

Mapes de corbes de residu. Mapes de corbes de destil·lació. Regions per a la composició dels productes a reflux total. Procediments. Disseny de columnes.

En les classes pràctiques es resoldran, en aula d'ordinadors, problemes numèrics relacionats amb el contingut del programa de teoria.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

La asignatura consta de clases teóricas y prácticas, en las que se desarrollará el siguiente programa:

Tema 1. MÉTODOS APROXIMADOS PARA LA SIMULACIÓN Y EL DISEÑO DE OPERACIONES DE SEPARACIÓN DE MEZCLAS MULTICOMPONENTES

Introducción y problema. Revisión de conceptos básicos: termodinámica del equilibrio entre fases. Composición del alimento: análisis del diagrama T.E.R. Balance preliminar de materia: selección de los componentes clave. Presión de Operación de la columna y tipo de condensador. Métodos aproximados para el cálculo de columnas de rectificación de mezclas multicomponentes: método de Fenske-Underwood-Gilliland. Métodos gráficos. Análisis de columnas existentes. Otros métodos aproximados: métodos de grupo


Tema 2. MÉTODOS RIGUROSOS PARA EL CÁLCULO DE OPERACIONES DE SEPARACIÓN DE MEZCLAS MULTICOMPONENTES

Introducción. Método de Thiele-Geddes. Método de Lewis-Matheson. Algoritmo de la matriz tridiagonal. Método del punto de burbuja para destilación. Método de la suma de flujos. Métodos Newton 2N. Métodos de Newton globales o de corrección simultánea. Métodos inside-out. Método de relajación. Métodos homotópicos. Cómo y cuando se debe utilizar cada método.

Tema 3. ÚLTIMAS TENDENCIAS EN EL CÁLCULO DE COLUMNAS DE RECTIFICACIÓN MULTICOMPONENTE

Mapas de curvas de residuo. Mapas de curvas de destilación. Regiones para la composición de los productos a reflujo total. Procedimientos. Diseño de columnas.

En las clases prácticas se resolverán, en aula de ordenadores, problemas numéricos relacionados con el contenido del programa de teoría.






Enllaç al programa
Professor/a responsable
Gómez Siurana , Amparo


Metodologia docent (2016-17)
Classes teòriques i pràctiques
Aquesta assignatura consta de classes teòriques i pràctiques, que s`imparteixen segons els horaris fixats per l`EPS amb anteriotat al començament del curs. En les classes de teoria s`explicaran els temes del programa, mitjançant la pissarra i mitjans audiovisuals. Es fomentarà la participació dels alumnes. Els materials de l`assignatura (apunts, diapositives, exercicis resolts, etc.) es podran obtenir a partir del campus virtual.

Coneixements previs: els fonaments de les operacions de separació basades en cascades d`etapes d`equilibri i els conceptes generals del contacte entre fases, continu i discontinu.

Pràctiques: la asistència a pràctiques, dintre de l`horari fixat per l`EPS amb anterioritat al començament del curs, és obligatòria per tal d`aprovar l`assignatura. Els alumnes que hagen assistit a totes les sessions de pràctiques obtindran una qualificació d`apte, que es mantindrà per a altres convocatòries en cursos posteriors. No obstant aixó, aquest alumnes podran repetir les pràctiques si així ho volen.

Un dels grups de pràctiques tindrà docència en valencià. Això suposa que, en aquest grup, els professors s`expressaran en valencià i els materials docents estaran disponibles en valencià. No obstant aixó, en qualssevol dels grups de pràctiques, així com també en el que es refereix a les classes de teoria i als exàmens de l`assignatura, els alumnes podran utilitzar indistintament qualssevol de les dues llengües oficials de la Universitat d`Alacant, tant per a expresar-se verbalment com per escrit, independentment del grup a què acudisquen.
...........................................................................

Esta asignatura consta de clases teóricas y prácticas, que se imparten según los horarios fijados por la EPS con anterioridad al comienzo de cada curso. En las clases de teoría se explicarán los temas del programa, utilizando la pizarra y medios audiovisuales. Se fomentará la participación de los alumnos. Los materiales de la asignatura (apuntes, diapositivas, ejercicios resueltos, etc.) se podrán obtener a partir del campus virtual.

Conocimientos previos: los fundamentos de las operaciones de separación basadas en cascadas de etapas de equilibrio y los conceptos generales del contacto entre fases, continuo y discontinuo.

Prácticas: la asistencia a prácticas, dentro del horario fijado por la EPS con anterioridad al inicio del curso, es obligatoria para poder aprobar la asignatura. Los alumnos que hayan asistido a todas las sesiones de prácticas obtendrán una calificación de apto, que se conservará para otras convocatorias en cursos posteriores. No obstante lo anterior, estos alumnos podrán repetir las prácticas si así lo desean.

Uno de los grupos de prácticas tendrá docencia en valenciano. Esto supone que en este grupo, los profesores se expresarán en valenciano y los materiales docentes estarán disponibles en valenciano. No obstante, en cualquiera de los grupos de prácticas, así como en lo referente a las clases de teoría y a los exámenes de la asignatura, los alumnos podrán utilizar indistintamente cualquiera de las dos lenguas oficiales de la Universidad de Alicante, tanto para expresarse verbalmente como por escrito, independientemente del grupo al que acudan.


Tipus d'activitats: teòriques i pràctiques
Altres
Les pràctiques de l`assignatura es desenvoluparan en l`aula d`informática, on es resoldran problemes relacionats amb el programa desenvolupat en classes de teoria, utilitzant la full de càlcul Excel i el simulador Chemcad.

Práctica 1. Conceptes bàsics d`equilibri. Càlculs de temperatura de bombolla i rosada d`una mescla multicomponent. Determinació de la pressió d`operació en una columna.

Práctica 2. Mètodes aproximats per a la simulació i disseny d`operacions de separació de mescles multicomponents: mètode FUG.

Práctica 3. Mètodes aproximats per a la simulació i disseny d`operacions de separació de mescles multicomponents: construcció de diagrames de Hengstebeck.

Práctica 4. Mètodes aproximats per a la simulació i disseny d`operacions de separació de mescles multicomponents: mètodes de grup.

Práctica 5. Construcció de mapes de corbes de residu i de línies de destil·lació. Determinació de les regions de separació per destil·lació per a mescles ternàries no ideals. ............................................................................

Las prácticas de la asignatura se desarrollarán en el aula de informática, donde se resolverán problemas relacionados con el programa desarrollado en clases de teoría, utilizando la hoja de cálculo Excel y el simulador Chemcad.

Práctica 1. Conceptos básicos de equilibrio. Cálculos de temperatura de burbuja y rocío de una mezcla multicomponente. Determinación de la presión de operación en una columna.

Práctica 2. Métodos aproximados para la simulación y diseño de operaciones de separación de mezclas multicomponentes: método FUG.

Práctica 3. Métodos aproximados para la simulación y diseño de operaciones de separación de mezclas multicomponentes: construcción de diagramas de Hengstebeck.

Práctica 4. Métodos aproximados para la simulación y diseño de operaciones de separación de mezclas multicomponentes: métodos de grupo.

Práctica 5. Construcción de mapas de curvas de residuo y de líneas de destilación. Determinación de las regiones de separación por destilación para mezclas ternarias no ideales.


Professorat (2016-17)
Grup Professor
TEORIA DE 73501Font Escamilla, Alicia
Gómez Siurana, Amparo
PRÁCTICAS CON ORDENADOR DE 73501Gómez Siurana, Amparo
2Gómez Siurana, Amparo
Enllaços relacionats
http://bcs.wiley.com/he-bcs/Books?action=index&bcsId=2778&itemId=0471464805
http://chemistry.about.com/od/chemicalengineerin1/Chemical_Engineering.htm
http://es.epa.gov/cooperative/topics/petroleum.html
http://es.wikipedia.org/wiki/Operaciones_de_separaci%C3%B3n
http://http://www.ua.es/personal/amparo.gomez/
http://iq.ua.es/Destilacion/
http://iq.ua.es/Destilacion/
http://iq.ua.es/links.html
http://iq.ua.es/McCabe-V2/index.htm
http://iq.ua.es/MetAprox/
http://iq.ua.es/Ponchon/index.html
http://iq.ua.es/~rediq/
http://i-systems.dechema.de/detherm/mixture.php?
http://physics.nist.gov/cuu/Units/
http://srdata.nist.gov/solubility/
http://upcommons.upc.edu/pfc/
http://webbook.nist.gov/chemistry/#Search
http://www.accesowok.fecyt.es/
http://www.berlin-summer.de/
http://www.chemspy.com/
http://www.chemstations.net/
http://www.cheresources.com/free_articles.shtml
http://www.eere.energy.gov/industry/petroleum_refining/profile.html
http://www.fundeun.ua.es
http://www.iupac.org/dhtml_home.html
http://www.matche.com/
http://www.niroinc.com/html/evaporator/pharmaceutical_distillation.html
http://www.scirus.com/
http://w3.ua.es/ite/proyectos/proyectoRDCR/index.html


Bibliografia

Applied process design for chemical and petrochemical plants
Autors:LUDWIG, Ernest E.
Edició:Boston : Gulf Publishing Company, 1997-2001.
ISBN:0-88415-025-9 (v. 1) // 0-88415-101-8 (v. 2) // 0-88415-651-6 (v. 3)
Recomanat per: GOMEZ SIURANA, AMPARO (*1)
[ Accés al catàleg de la biblioteca universitària ] [ Accés a les edicions anteriors ]

Conceptual design of distillation systems
Autors:Doherty, M. F.
Edició:Boston : McGraw-Hill, 2001.
ISBN:0-07-017423-7
Recomanat per: FONT ESCAMILLA, ALICIA
GOMEZ SIURANA, AMPARO
[ Accés al catàleg de la biblioteca universitària ]

Distillation design
Autors:KISTER, Henry Z.
Edició:New York : McGraw-Hill, 1992.
ISBN:0-07-034909-6
Recomanat per: FONT ESCAMILLA, ALICIA
[ Accés al catàleg de la biblioteca universitària ]

Distillation: principles and practices
Autors:STICHLMAIR, Johann ; FAIR, James R.
Edició:New York [etc.] : Wiley-VCH, 1998.
ISBN:0-471-25241-7
Recomanat per: FONT ESCAMILLA, ALICIA
[ Accés al catàleg de la biblioteca universitària ]

Métodos de cálculo en los procesos de transferencia de materia
Autors:H. Sawistowski y W. Smith
Edició:Madrid [etc.] : Alhambra, 1967.
ISBN:No disponible
Recomanat per: GOMEZ SIURANA, AMPARO (*1)

Multicomponent distillation
Autors:Charles D. Holland
Edició:Englewood Cliffs, New Jersey : Prentice-Hall, 1963.
ISBN:No disponible
Recomanat per: GOMEZ SIURANA, AMPARO (*1)

Operaciones de separación por etapas de equilibrio en ingeniería química
Autors:HENLEY, Ernest J.; SEADER, J. D.
Edició:Barcelona : Reverté, 1998.
Notes:Reimp. (2003)
ISBN:84-291-7908-9
Recomanat per: FONT ESCAMILLA, ALICIA
GOMEZ SIURANA, AMPARO
[ Accés al catàleg de la biblioteca universitària ] [ Accés a les edicions anteriors ]

Separation process principles
Autors:Seader, J. D.; Henley, Ernest J.
Edició:Hoboken (New Jersey) : John Wiley & Sons, 2011.
ISBN:978-0-471-46480-8 (cart.)
Recomanat per: FONT ESCAMILLA, ALICIA
GOMEZ SIURANA, AMPARO
[ Accés al catàleg de la biblioteca universitària ] [ Accés a les edicions anteriors ]
(*1) Aquest professor ha recomanat el recurs bibliogràfic a tot l'alumnat de l'assignatura.
Dates d'exàmens oficials (2016-17)
ConvocatòriaGrup (*)DataHora d’iniciHora d’fiAules assignadesObservacions:
Proves extraordinarias de finalització d'estudis -1 22/11/2016 09:30 14:30 CI/INF1 -
Període ordinari per a assignatures de segon semestre i anuals -1 31/05/2017 -
Proves extraordinàries de assignatures de grau i màster -1 07/07/2017 -
(*) 1: GRUPO 1 - CAS


Instruments i criteris d'avaluació (2016-17)
Avaluació contínua, examen final
Per tal d`aprovar l`assignatura és obligatòria l`assistència a les classes pràctiques en l`horari fixat per l`EPS abans del començament del curs.

Es farà un examen final de l`assignatura, que constarà de preguntes teòriques i de problemes numèrics.

Per a la qualificació final es tindrà en compte la nota obtinguda en l`examen final, que es multiplicarà per un factor de pràctiques (FP) i per un factor de tutories (FT). El factor de pràctiques es calcularà:

FP = 1 per a alumnes que hagen obtingut la qualificació d`apte en pràctiques.
FP = 0 per a alumnes que no hagen obtingut la qualificació d`apte en pràtiques.

El factor de tutories es calcularà:

FT = 1 per a alumnes que no hagen fet ús de tutories.
FT entre 1 i 1,1 per a alumnes que hagen fet ús de tutories.

Per a obtenir un valor de FT major que 1, s`hauran d`haver fet tutorias virtuals o presencials, encara que en aquest últim cas, necesariament s`haurà de concertar cita mitjançant l`opció de tutories del campus virtual. El valor de FT s`establirá en funció del treball individual que haja realitzat cada alumne.

Es valorarà també l`actitud mostrada per l`alumne en les classes teòriques i pràctiques, així com el treball realitzat en aquestes últimes.

Una vegada publicades les qualificacions, i dintre del termini de revisió d`exàmens, els alumnes podran retirar el seu examen. En tal cas, signaran en una llista que conservarà el professor, entenent-se que aquests alumnes estan conformes amb la sea qualificació i es responsabilitzen de la conservació de l`examen.
...............................................

Para aprobar la asignatura es obligatoria la asistencia a las clases prácticas dentro del horario fijado por la EPS antes del comienzo del curso.

Se realizará un examen final de la asignatura, que constará de preguntas teóricas y de problemas numéricos.

Para la calificación final se tendrá en cuenta la nota obtenida en el examen final, que se multiplicará por un factor de prácticas (FP) y por un factor de tutorías (FT). El factor de prácticas se calculará:

FP = 1 para alumnos que hayan obtenido la calificación de apto en prácticas.
FP = 0 para alumnos que no hayan obtenido la calificación de apto en prácticas.

El factor de tutorías se calculará:

FT = 1 para alumnos que no hayan hecho uso de tutorías.
FT entre 1 y 1.1 para alumnos que hayan hecho uso de las tutorias.

Para obtener un valor de FT mayor que 1, se deberán haber hecho tutorias mediante el virtuales o presenciales, aunque en este último caso, necesariamente se deberá concertar cita mediante la opción de tutorias del campus virtual. El valor de FT se establecerá en función del trabajo individual que haya realizado cada alumno.

Se valorará también la actitud mostrada por el alumno en las clases teóricas y prácticas, así como el trabajo realizado en estas últimas.

Una vez publicadas las calificaciones, y dentro del plazo de revisión de exámenes, loa alumnos podrán retirar su examen. En tal caso, firmarán en una lista que conservará el profesor, entendiéndose que dichos alumnos están confomes con su calificación y se responsabilizan de la conservación del examen.