Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2017-18

ECOSISTEMAS TERRESTRES MEDITERRÁNEOS (ETM)

Esta es una de las asignaturas troncales, para todos los estudiantes del MAGEM durante el primer semestre. Centra su atención en la importancia de los Ecosistemas, como EL TIPO DE SISTEMA QUE ALBERGA LA VIDA, siendo esta UN FENÓMENO MUY SINGULAR Y COMPLEJO EN EL PLANETA TIERRA. Estos sistemas pueden tener muy diferentes escalas temporales y espaciales.  Esta asignatura analiza:  1) La definición de la CONDICIÓN MEDITERRÁNEA de las TERRITORIOS EMERGIDOS a lo largo de la Historia Natural de la Tierra; 2)  Los conceptos básicos asociados a COMO HACER una DESCRIPCIÓN SINTÉTICA DE CUALQUIER ECOSISTEMA; y en relación con este último aspecto  3) POR QUÉ, ACTUALMENTE, ES ESENCIAL QUE LAS DESCRIPCIONES DE ECOSISTEMAS DEBEN ESTAR LIGADAS CLÁRAMENTE A LA SOLUCIÓN DE PROBLEMAS CONCRETOS, Y PREFERENCIALMENTE APLICADOS.

En relación con las otras dos asignaturas troncales; MAR MEDITERRÁNEO es CLARAMENTE COMPLEMENTARIA PARA LOS TERRITORIOS SUMERGIDOS MARINOS, manteniendo la PERSPECTIVA SISTÉMICA. Mientras que INTERACCIONES BIOLÓGICAS cambia a UNA PERSPECTIVA ORGANÍSMICA, pero bajo condiciones similares de habitat y de características ambientales. Esta combinación ayuda a los estudiantes a comprender, como construir una imagen multicapa de cualquier parte de la Naturaleza, bien sea pristina o fuertemente impactada. Para el resto de asignaturas tanto troncales relacionadas con gestión, como optativas, juega un papel esencial como MARCO DE REFERENCIA BÁSICO.

 

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències generals del títol (CG)

  • CG1 : Conèixer el funcionament, l'estructura i la dinàmica dels ecosistemes mediterranis, tant en el medi terrestre com en el marí, així com els territoris tradicionalment manipulats per a l'explotació dels recursos.
  • CG10 : Habilitats de comunicació oral i escrita en castellà. Capacitat d'elaboració i defensa de projectes en l'àmbit de la investigació científica.
  • CG2 : Conèixer i valorar la diversitat en tots els sentits del viu, no solament referit a altres organismes, sinó també en la diversitat social i cultural.
  • CG3 : Ser capaç de dissenyar i desenvolupar estratègies sostenibles per a la gestió d'ecosistemes mediterranis, tant en els espais naturals objecte de protecció com en les àrees d'influència antròpica.
  • CG4 : Avaluar el canvi global, analitzant la velocitat dels processos i dels canvis que protagonitza l'actuació humana en el territori.
  • CG5 : Utilitzar en la pràctica, per a resoldre problemes medioambientals, la tecnologia i els mètodes que en l'actualitat inclouen des de l'anàlisi genomicoproteòmica en els organismes fins a les tecnologies de sensors remots.
  • CG6 : Desenvolupar la capacitat de treball multidisciplinari en equip que congregue especialistes de diversos camps competencials del medi ambient.
  • CG7 : Tenir capacitat per a resoldre problemes ambientals relacionats amb l'activitat empresarial i de les administracions públiques.
  • CG8 : Habilitats de comunicació oral i escrita en anglès.
  • CG9 : Habilitats relacionades amb les eines informàtiques i amb les tecnologies de la informació i la comunicació, així com en l'accés a bases de dades en línia, com pot ser bibliografia científica, bases de patents i de legislació.

 

Competències específiques:>>mòdul bàsic

  • MB1 : Interpretar les interrelacions entre factors ambientals i processos ecològics del mar Mediterrani, i la seua importància per a la conservació i ordenació de la biodiversitat i recursos marins.
  • MB10 : Usar, gestionar i produir bases cartogràfiques digitals per a obtenir informació ambiental procedent de les imatges derivades de l'ús de sensors remots.
  • MB11 : Desenvolupar models per a poblacions amb estructura i aplicar-los per a la realització de prediccions de la seua evolució en diversos escenaris.
  • MB12 : Modelar sèries temporals d'abundància de recursos marins.
  • MB2 : Aplicar els mètodes per a quantificar els descriptors ambientals, biòtics i sistèmics principals de qualsevol tipus d'ecosistema terrestre mediterrani.
  • MB3 : Identificar els processos bàsics del funcionament d'un ecosistema mediterrani terrestre i el seu risc de degradació i col·lapse.
  • MB4 : Comprendre la importància i aplicacions de les interaccions entre organismes d'ambients mediterranis.
  • MB5 : Conèixer les implicacions del procés històric de colonització humana sobre els ecosistemes, els seus efectes i l'evolució del paisatge actual.
  • MB6 : Conèixer els processos geomorfològics que han modelat la conca mediterrània al llarg de la història i la seua prospectiva.
  • MB7 : Avaluar les necessitats de culturals i les pràctiques agrícoles necessàries en explotacions de l'àmbit mediterrani.
  • MB8 : Ser capaç d'avaluar la fertilitat i la capacitat d'usos dels sòls i dissenyar pràctiques per a conservar-los.
  • MB9 : Ser capaç de caracteritzar el clima i analitzar els problemes de disponibilitat hídrica en els ecosistemes.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Conèixer el funcionament dels ecosistemes terrestres mediterranis i les implicacions en l'explotació, degradació i restauració.
  • Emprar les tècniques per a l'estudi dels organismes i el funcionament de les seues comunitats.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2017-18

Conocer la proyección y aplicaciones del concepto ecosistema y los principales hitos en el estudio de los ecosistemas mediterráneos.

Conocer la estructura y funcionamiento de aquellos ecosistemas terrestres mediterráneos más representativos y su conexión con las actividades ligadas al uso por las poblaciones humanas de sus bienes y servicios.

Manejar las técnicas que permiten medir y evaluar los descriptores esenciales para el estudio del habitat, y la estructura y función de poblaciones y comunidades.

 

 

 

;

Dades generals

Codi: 35603
Professor/a responsable:
PASTOR LOPEZ, ANTONIO
Crèdits ECTS: 3,00
Crèdits teòrics: 0,60
Crèdits pràctics: 0,60
Càrrega no presencial: 1,80

Departaments amb docència

  • Dep.: CIÈNCIES DE LA TERRA I DEL MEDI AMBIENT
    Àrea: FISIOLOGIA VEGETAL
    Crèdits teòrics: 0,12
    Crèdits pràctics: 0,08
  • Dep.: ECOLOGIA
    Àrea: ECOLOGIA
    Crèdits teòrics: 0,48
    Crèdits pràctics: 0,52
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix