Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2016-17

Esta asignatura ofrece conocimientos conceptuales, estructurales y metodológicos inherentes a la evolución de la lengua española que permiten entender sus procesos de formación y desarrollo a lo largo de su diacronía (época prerromana, latín en Hispania, castellano medieval, español clásico  y español moderno) y ayudan a comprender por qué el español es lo que es en la actualidad. El eje sobre el que gira la asignatura es el cambio lingüístico en su diacronía. Para este cuatrimestre se centrará en los niveles fonético y fonológico (evoluciones vocálicas y consonánticas) y en las vinculaciones entre grafías y fonemas. Este contexto se enriquecerá con las principales aportaciones metodológicas, teóricas y prácticas sugeridas en los últimos años desde perspectivas lingüísticas diversas (pragmática, tradiciones discursivas, edición de textos, grafemática) para el estudio diacrónico de la lengua española y, en concreto, la relación entre el cambio lingüístico, un estado de lengua y su manifestación concreta en los textos. Todos estos procesos de cambio deben verse en textos de diferentes tradiciones discursivas y periodos históricos.

Los alumnos/as podrán completar los conocimientos sincrónicos, diatópicos y diastráticos de otras asignaturas de Lengua Española con esta de carácter diacrónico y tendrán la oportunidad de continuarlos con la asignatura Historia de la lengua española II.

La asignatua Historia de la lengua española I tiene una orientación teórico-práctica. Los contenidos teóricos de cada uno de los temas incluidos en la guía docente se expondrán de forma clara y ordenada durante el desarrollo de las clases teóricas, intentando en todo momento fomentar la participación del alumnado. Por ello, a través de la lección participativa, se pretenderá estimular su capacidad reflexiva sobre lo expuesto e incitarlo a que exprese sus propias ideas y juicios acerca de la materia tratada. El desarrollo de las clases teoricas incluirá asimismo la aplicación de los contenidos a casos concretos en cuyo análisis deberán participar también los alumnos/as.

 Por otra parte, se le facilitará al alumnado unos ejercicios prácticos, relacionados con la materia tratada, muy similares a los que se le plantean en el examen teórico-práctico. Con estos ejercicios, los alumnos/as ponen en práctica conocimientos adquiridos durante el desarrollo de las clases teóricas y los aplican a enunciados concretos.

Tanto los materiales teóricos como prácticos estarán a disposición del alumnado por medio del Campus Virtual y por la Plataforma Multimedia.

Los alumnos/as podrán participar también en distintos foros temáticos y en debates relacionados con los diferentes temas tratados. En ellos podrán exponer todas aquellas dudas que les vayan surgiendo y compartir con sus compañeros/as los conocimientos teóricos adquiridos.

Finalmente, el alumnado puede hacer uso de las horas de tutorías que la profesora haya fijado o recurrir a las tutorías virtuales, a través del Campus Virtual de la Universidad de Alicante o de la Plataforma Multimedia.

 

 

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències genèriques de grau

  • CG2 : Capacitat per a comprendre el paper del llenguatge en la construcció de l'ésser humà com a membre actiu d'una comunitat lingüística i cultural i relacionar-ho amb la funció de l'individu en la societat.

 

Competències genèriques de la UA

  • CUA3 : Ser capaç d'expressar-se correctament de manera oral i per escrit en una de les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana en l'àmbit de la seua disciplina.

 

Competències específiques (CE):>>conceptuals

  • CC12 : Capacitat per a comprendre l'origen de l'espanyol amb la finalitat de poder reconèixer els diferents estadis de l'evolució de la llengua i establir connexions amb els factors històrics i socioculturals i les manifestacions escrites que van determinar i van ser determinades per aquest procés.

 

Competències específiques (CE):>>procedimentals

  • CP20 : Capacitat per a utilitzar els recursos i materials pertinents (repertoris bibliogràfics, diccionaris, obres de referència, edicions crítiques, traduccions i TIC) com un aprendiente autònom capaç de controlar el propi procés d'aprenentatge i de progressar-hi de manera independent.

 

Competències específiques (CE):>>actitudinals

  • CA23 : Ser capaç de mostrar una actitud crítica i autocrítica en el procés d'aprenentatge.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Demostrar coneixement dels elements externs implicats en l'evolució de la llengua.
  • Descriure les diverses etapes de la formació de la llengua espanyola, partint del nivell fònic i la manifestació d'aquest en els textos.
  • Reconèixer les divergències entres fonts d'informació i referències bibliogràfiques per a l'estudi de la història de la llengua espanyola.
  • Definir els conceptes i termes que permeten entendre els processos de formació i desenvolupament de la llengua espanyola.
  • Contrastar les principals aportacions teoricopràctiques que s'han fet en l'àmbit de la història de la llengua espanyola.
  • Analitzar el fenomen del canvi lingüístic, les causes, les conseqüències i els corrents lingüístics que l'han tractat.
  • Dominar la terminologia dels diversos canvis fònics (fonètics i fonològics) que van condicionar l'evolució de la llengua espanyola, a més dels trets que els caracteritzen.
  • Descriure els aspectes vocàlics i consonàntics del llatí clàssic i del vulgar que van incidir en la configuració del sistema vocàlic i consonàntic del castellà.
  • Reconèixer el sistema vocàlic tònic, àton i els processos que s'hi veuen afectats (diftongació, monoftongació, iod, etc.), des dels orígens del castellà fins al segle XV.
  • Reconèixer el reajustament fonològic de l'època de l'espanyol clàssic.
  • Valorar les aportacions fetes per l'Acadèmia de la Llengua Espanyola.
  • Dominar les tècniques de comentari de text foneticofonològic.

Procedimentals:

  • Utilitzar adequadament, i segons els contextos, la terminologia pròpia de la història de la llengua espanyola.
  • Localitzar fonts d'informació i referències documentals per a l'estudi fònic de la història de la llengua espanyola en suports diferents.
  • Utilitzar amb habilitat corpus diacrònics digitalitzats i extraure'n informació fònica precisa per a l'estudi de la història de la llengua espanyola.
  • Explicar el procés del canvi lingüístic com a eix vertebrador en l'evolució de la història de la llengua espanyola.
  • Analitzar els canvis lingüístics fònics que s'han produít al llarg de la història de la llengua espanyola i han configurat les diverses etapes de l'evolució d'aquesta.
  • Distingir entre canvi lingüístic regular i canvi esporàdic.
  • Identificar en textos el canvi lingüístic en els diferents nivells d'anàlisi.
  • Identificar els canvis fònics (fonètics i fonològics) que han estat presents en l'evolució diacrònica del lèxic de la llengua espanyola.
  • Analitzar les principals transformacions del sistema consonàntic esdevingudes en el castellà medieval, atenent-ne a les causes i motivacions.
  • Identificar els trets de la norma septentrional i meridional, en textos redactats durant l'època de l'espanyol clàssic.
  • Identificar les formes gràfiques vocàliques i consonàntiques en textos de l'època medieval i clàssica de la història de la llengua espanyola.
  • Valorar els canvis lingüístics produïts en l'últim període de la història de la llengua espanyola, fins a l'espanyol contemporani, contrastant-ne les aportacions acadèmiques i no acadèmiques.
  • Desenvolupar la tècnica del comentari de text fònic des d'una perspectiva diacrònica.
  • Aplicar les tècniques de comentari de text foneticofonològic a documents representatius de diverses etapes de la història de la llengua espanyola.

Actitudinals:

  • Demostrar responsabilitat i compromís en els treballs individuals i col·laboratius, amb una participació activa, constructiva i cortesa.
  • Desenvolupar una actitud crítica d'autoavaluació i autocorrecció respecte del que s'ha produït.
  • Mantenir una actitud constant d'actualització d'habilitats i coneixements relacionats amb l'aprenentatge de l'espanyol.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2016-17

A lo largo del curso el alumno se formará en los siguientes aspectos teóricos y prácticos:

a) conocimientos teóricos básicos sobre la disciplina (Hª de la lengua española I)

b) descripción y análisis de los cambios producidos en el latín vulgar que dieron lugar a la actual lengua española.

c) comentario filológico de textos.

d) conocer y utilizar la bibliografía sobre los estudios diacrónicos de la lengua española.

Al finalizar el curso, el alumno debe haber alcanzado los siguientes objetivos:

Ser capaz de enfrentarse a los problemas de fonética diacrónica de ésta y otras asignaturas del Grado que utilicen esta disciplina como herramienta desde una perspectiva científica; ser capaz no sólo de conocer la disciplina desde un punto de vista teórico sino también práctico: saber comentar textos desde con un criterio filológico.

 

 

;

Dades generals

Codi: 31531
Professor/a responsable:
NAVARRO CARRASCO, ANA ISABEL
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,20
Crèdits pràctics: 1,20
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: FILOLOGIA ESPANYOLA, LINGÜÍSTICA GENERAL I TEORIA DE LA LITERATURA
    Àrea: LLENGUA ESPANYOLA
    Crèdits teòrics: 1,2
    Crèdits pràctics: 1,2
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix