Competencias y objetivos

 

Contexto de la asignatura para el curso 2017-18

 

Aquesta assignatura ofereix una introducció general a la literatura catalana contemporània, a través de l'estudi de les obres més importants i representatives d'aquest període, amb una atenció específica als fets i les idees literàries i historicoculturals que són a la base dels grans canvis estètics que s'hi produeixen. 

Així doncs, treballarem perquè l'alumnat assolisca competències literàries i culturals, en primer terme, i lingüístiques, en segon terme, que li permeten dur a terme les seues tasques docents, investigadores, de crítica literària, d'assessorament i dinamització culturals o de creació pròpies del grau de Filologia Catalana. 

Igualment important resulta treballar aspectes actitudinals, és a dir, fomentar en l'alumnat una actitud positiva envers la literatura i altres manifestacions culturals. Finalment, totes les activitats de l'assignatura aniran encaminades a estimular el sentit crític de l'alumnat i la seua capacitat per a entendre les obres literàries catalanes contemporànies. 

 

 

Competencias de la asignatura (verificadas por ANECA en grados y másteres oficiales)

Competencias Generales del Título (CG)

  • CG1 : Capacidad de dominar las teorías, perspectivas y conceptualizaciones clave para la construcción del marco teórico de las disciplinas lingüísticas y literarias aplicadas a la lengua y a la literatura catalanas como experto en la materia y en los diferentes perfiles profesionales.
  • CG3 : Capacidad de desarrollar técnicas de lectura, análisis y síntesis.
  • CG4 : Capacidad para gestionar y para usar los recursos aportados por las tecnologías de la información y la comunicación y para aplicarlos a las industrias de la lengua y la literatura.
  • CG7 : Compromiso social cono la igualdad entre hombres y mujeres, la pluralidad y diversidad de realidades de la sociedad actual, la paz y la democracia.

 

Competencias específicas (CE)

  • CE10 : Capacidad para utilizar los recursos y los materiales pertinentes para el autoaprendizaje (bibliográficos, diccionarios, obras de referencia, obras terminológicas, tutorías, nuevas tecnologías) y transmitir la información en lengua catalana.
  • CE11 : Ser capaz de desarrollar técnicas de lectura, análisis y síntesis; formular hipótesis de trabajo, demostrarlas con argumentos y llegar a conclusiones, así como también reconocer y aplicar la coherencia textual (estructura del texto, distribución de las ideas, progresión de la información, utilización de palabras clave), de forma que se desarrolle explicativa y argumentativamente cualquier contenido relacionado con la lengua y la literatura catalana, y poder así lograr el papel de conocedor, transmisor y asesor de los conocimientos adquiridos.
  • CE7 : Capacidad de conocer las tendencias históricas de la literatura en lengua catalana y su contexto, para definir la evolución del pensamiento literario en lengua catalana y el impacto social de ella.
  • CE8 : Ser capaz de conocer las diferentes épocas, movimientos, modelos y valores descritos en la literatura catalana, así como las tradiciones en las que se enmarcan, los recursos textuales concretos que utilizan, atendiendo de forma particular el estudio comparativo de elementos de elementos comunes y diferentes, dentro del mismo contexto literario o entre diferentes contextos literarios.
  • CE9 : Capacidad para identificar las corrientes de la crítica literaria, sus categorías, conceptos y nomenclatura como un elemento clave para el desarrollo de la capacidad crítica y analítica del texto (literario, cinematográfico, publicitario), en cuanto que manifestación creativa y reflejo del contexto sociocultural.

 

 

 

Resultados de aprendizaje (Objetivos formativos)

  • Descobrir i desenvolupar el plaer de la lectura i la comprensió dels textos segons el context en el qual s’insereixen.
  • Aprendre a localitzar les obres literàries i entendre les característiques estilístiques segons les influències que han rebut.
  • Relacionar els diversos components de les obres amb les preocupacions, creences o aspiracions de l’època.
  • Apreciar la diversitat d’escriptures literàries: ficció (relat, conte, teatre, novel·la, etc.), així com les de no ficció (assaig, diari, autobiografia, etc.); conéixer les seues característiques i els aspectes bàsics de la seua tradició.
  • Entendre el conjunt d’obres canòniques i saber explicar les raons de la seua posició segons estudiosos, crítics i lectors.
  • Saber detectar els valors ideològics de les obres literàries així com la seua transmissió en el conjunt de missatges que generen, especialment pel que fa a qüestions de classes socials, gènere, opcions sexuals, posicions al si de grups perifèrics i/o hegemònics en una societat.
  • Comprometre's a treballar per la igualtat entre homes i dones i valorar la múltiple conformació de la societat actual, amb una actitud de respecte cap als drets fonamentals de les persones.

 

 

Objetivos específicos indicados por el profesorado para el curso 2017-18

  • Descobrir i desenvolupar el plaer de la lectura i la comprensió dels textos segons el context en el qual s'insereixen.
  • Aprendre a localitzar els obres literàries i entendre els característiques estilístiques segons els influències que han rebut.
  • Relacionar els diversos components dels obres amb les preocupacions, creences o aspiracions de l'època.
  • Apreciar la diversitat d'escriptures literàries: ficció (relat, conte, teatre, novell·la, etc.), així com els de no ficció (assaig, diari, autobiografia, etc.); conèixer les seues característiques i els aspectes bàsics de la seua tradició.
  • Entendre el conjunt d'obres canòniques i saber explicar les raons de la seua posició segons estudiosos, crítics i lectors.
  • Saber detectar els valors ideològics de les obres literàries, així com la seua transmissió en el conjunt de missatges que generen, especialment pel que fa a qüestions de classes socials, gènere, opcions sexuals, posicions al si de grups perifèrics o hegemònics en una societat.
  • Comprometre's a treballar per la igualtat entre homes i dones i valorar la múltiple conformació de la societat actual, amb una actitud de respecte cap als drets fonamentals de les persones.

 

 

;

Datos generales

Código: 30012
Profesor/a responsable:
FRANCES DIEZ, MARIA ANGELS
Crdts. ECTS: 6,00
Créditos teóricos: 1,80
Créditos prácticos: 0,60
Carga no presencial: 3,60

Departamentos con docencia

  • Dep.: FILOLOGÍA CATALANA
    Área: FILOLOGIA CATALANA
    Créditos teóricos: 1,8
    Créditos prácticos: 0,6
    Este dep. es responsable de la asignatura.
    Este dep. es responsable del acta.

Estudios en los que se imparte